Pałki z kurczaka owinięte boczkiem pieczone w winie

To pomysł na ciepłą przekąskę, w sam raz do pieczonych ziemniaczków czy warzyw. Przekąska łatwa i dosyć szybka w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 8 podudzi z kurczaka
  • - 8 plastrów boczku wędzonego
  • - 8 łyżeczek musztardy dijon
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ½ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • - 2 łyżki oliwy
  • - rozmaryn do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Każde podudzie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Zdejmujemy skórę. Robimy po dwa nacięcia w mięsie. Prószymy solą i pieprzem. Następnie smarujemy odrobiną musztardy.



Krok 2

Każde podudzie owijamy plastrem boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i wlewamy wino.



Krok 3

Wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut. W czasie pieczenia co jakiś czas zaglądamy, możemy przewracać podudzia oraz polewać sosem. Podajemy udekorowane rozmarynem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-19 16:13:00

Są przepyszne, polecam ;)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.