Amoniaczki

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • papier do pieczenia
  • 0.5 kg mąki
  • 100 g miękkiego masła Łaciate
  • 150 g białego cukru
  • 0.5 szklanki ciepłego mleka Łaciate
  • 2 jajka klasy "L"
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • dodatkowo mąka do podsypywania
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Amoniak rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, rozpuszczony w mleku amoniak i mąkę. Wyrabiamy ciasto, możemy delikatnie podsypywać mąką jakby za bardzo się kleiło. Gotowe ciasto owijamy w filię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Wykrojone ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na jasno złoty - słomkowy kolor w temp. 200 stopni. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.