Barszcz z kawałkami buraków

Autor:

agatab

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 l gorącego rosołu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 szczypta cukru
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • sól
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (nie rozgotowujemy).



Krok 2

Cebulę kroimy w kostkę i w garnku o grubszym dnie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy do usmażonej cebulki i razem przesmażamy 2 minuty.



Krok 3

Buraki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z cebulką. Posypujemy kwaskiem cytrynowym, szczyptą cukru, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem (na wolnym ogniu) około 20 minut, aż buraczki będą miękkie.



Krok 4

Gotową zupę przyprawiamy, dodajemy koperek oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.