Kapustę gdy jest kwaśna przepłukać, osączyć, posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pokruszone grzyby, gotować około 1 godziny.
Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce rozgrzanego smalcu, wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć.
Pokrojoną w kostkę wędlinę zrumienić na pozostałym smalcu.
Rumiane mięso z cebulą i wędlinę połączyć z kapustą, gotować około pół godziny.
Następnie do kapusty dodać pokrojoną w półkrążki cukinię, koncentrat pomidorowy, opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawę do bigosu. Gotować bez przykrycia około 15 minut.
Pod koniec do bigosu wlać porto, dodać powidła, wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem, zagotować.
Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.
Dodaj komentarz