Chipsy z obierków od ziemniaków

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Obierki od ziemniaków
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki dobrze umyj i wyszoruj. Użyj obieraczki do obierania ziemniaków, nie zdejmuj przy tym dużo miąższu z nich, ponieważ chipsy nie będą, aż tak chrupiące.



Krok 2

Namocz skórki w zimnej wodzie przez ok. 30 minut.



Krok 3

Odcedź skórki ziemniaczane i osusz ręcznikiem papierowym. Uważaj, aby skórki bardzo dobrze osuszyć - wtedy uzyskasz bardziej chrupiące chipsy.



Krok 4

W misce wymieszaj skórki z olejem i solą. Dobrze jest, aby używać czystych rąk do łączenia składników i upewnić się, że każda skórka jest dobrze pokryta oliwą i solą.



Krok 5

Rozłóż równomiernie skórki na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia.



Krok 6

Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz przez 10 minut i przemieszaj. Potem piecz przez następne 5-10 minut, aż będą chrupiące i zbrązowieją.



Wskazówki

Połowa błonnika pokarmowego zawartego w ziemniakach znajduje się w skórkach, które zazwyczaj są wyrzucane. Skórki ziemniaczane bogate są także w witaminy i minerały.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.