Ziemniaki dobrze umyj i wyszoruj. Użyj obieraczki do obierania ziemniaków, nie zdejmuj przy tym dużo miąższu z nich, ponieważ chipsy nie będą, aż tak chrupiące.
Namocz skórki w zimnej wodzie przez ok. 30 minut.
Odcedź skórki ziemniaczane i osusz ręcznikiem papierowym. Uważaj, aby skórki bardzo dobrze osuszyć - wtedy uzyskasz bardziej chrupiące chipsy.
W misce wymieszaj skórki z olejem i solą. Dobrze jest, aby używać czystych rąk do łączenia składników i upewnić się, że każda skórka jest dobrze pokryta oliwą i solą.
Rozłóż równomiernie skórki na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 220°C. Piecz przez 10 minut i przemieszaj. Potem piecz przez następne 5-10 minut, aż będą chrupiące i zbrązowieją.
Połowa błonnika pokarmowego zawartego w ziemniakach znajduje się w skórkach, które zazwyczaj są wyrzucane. Skórki ziemniaczane bogate są także w witaminy i minerały.
Dodaj komentarz