Chleb razowy z płatkami owsianymi

Zdrowe pieczywo to podstawa zdrowego śniadania. Piekąc chleb w domu masz pewność, że używasz składników najlepszej jakości.

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g mąki razowej chlebowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 30 g masła
  • 500 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy roztopione masło i wodę. Zagniatamy wszytko na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Do momentu, aż podwoi swoją objętość.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 230°C. Wyrabiamy ciasto i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami owsianym. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 20 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-01-04 07:54:00

Taki swojski chlebek bez konserwantów i ulepszaczy musi być pyszny : )

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.