Chłodnik z cukinii z bazylią jest ciekawą alternatywą do klasycznych chłodników na maślance, jogurcie bądź kefirze, gdyż jego bazą jest bulion. Z pewnością przyniesie on ukojenie w upalne dni, kiedy nie ma się ochoty na gorące zupy ani na ciężkostrawne dania.
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Cebulę i cukinię pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić cebulę. Następnie dodać kolejną łyżkę masła i podsmażyć cukinię przez około 5 minut. Warzywa zalać bulionem i gotować razem przez 10 minut.
W międzyczasie posiekać liście bazylii.
Zupę dokładnie zblendować. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać bazylię. Odstawić do schłodzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rozlać do misek i serwować z kleksem Śmietany Łaciata i posiekaną natką pietruszki
Dodaj komentarz