Chmurka

Autor:

Anna Zera

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 ml śmietanki słodkiej 36% Łaciata
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g herbatników
  • 2 białe czekolady dobrej jakości
  • 2 czekolada z orzechami dobrej jakości
  • 2 mleczne czekolady dobrej jakości

Przygotowanie

Przygotowanie blaszki/tortownicy

Formę do pieczenia (ok 25x40) lub tortownicę (28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki jeden koło drugiego.



Masa biała

Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy cały serek mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy pokrojoną nożem na drobniejsze kawałki jedną czekoladę z orzechami i mieszamy łyżką. Przygotowaną białą masę wylewamy na uprzednio przygotowane herbatniki. Po wylaniu masy wygładzamy ją i układamy drugą warstwę herbatników.



Masa czekoladowa

Dwie czekolady mleczne roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Resztę śmietanki (200ml) ubijamy na sztywno, dodajemy do ostudzonej mlecznej czekolady i mieszamy wszystko razem do połączenia się składników. Masę czekoladową wylewamy na drugą warstwę herbatników i wygładzamy ją. Wierzch posypujemy startą na jarzynce lub mniejszych oczkach drugą czekoladę z orzechami. Ciasto można udekorować dodatkowo groszkami czekoladowymi. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 3 godziny. Najlepsze jest, gdy postoi całą noc i dobrze schłodzone pokroimy następnego dnia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.