Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukier, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, do drugiej części ciasta dodać śmietankę Łaciatą i kakao, zagnieść ciasto, schłodzić przez 60 minut w lodówce. Podzielić ciasto białe i kakaowe na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 9 × 15 cm.
Układać na przemian ciasto ciemne, ciasto jasne, posypać każde ciasto orzechami włoskimi tartymi i ułożyć bakalie. Wszystkich bakalii ma być szklanka. Na samym końcu położyć na cieście papier do pieczenia i lekko dociskając rozwałkować ciasto na płasko. Owinąć ciasto w papier i odstawić do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15-20 minut.
Dodaj komentarz