Muffinki piernikowe z kremem budyniowym

Autor:

bietka

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Muffinki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka

Krem

  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dkg margaryny

Przygotowanie

Ciasto

W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche w drugiej misce składniki mokre, potem mieszamy dokładnie wszystko razem i wykładamy do foremek na muffinki do ⅔ wysokości. Muffinki pieczemy około 20-25 minut w temp. 180ºC .





Krem

Odlewamy niecałą szklankę mleka, rozrabiamy w nim obie maki i jajka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem , jak zakipi wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na zimne muffinki.





Dodatkowo

Dekorujemy dowolnymi cukiereczkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.