Ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami pekan

Kruche ciastka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów pekan. Idealne na deser lub na podwieczorek, posmakują także dzieciom. Chętni mogą dodać do masy łyżeczkę cynamonu, który zawsze świetnie współgra z orzechami i płatkami owsianymi.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 230 g płatków owsianych
  • 200 g miękkiego masła Łaciate
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów pekan
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski wraz z sodą i solą.



Krok 2

Masło ucierać z cukrami do powstania jasnej, puszystej masy. Wbić jajko, ponownie zmiksować.



Krok 3

Do miski z masłem dodać mąkę, płatki owsiane i żurawinę. Dokładnie wymieszać.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 170°C (termoobieg).



Krok 5

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować kulki, ułożyć je na blaszce, spłaszczyć. Na wierzchu każdego ciastka ułożyć orzechy pekan.



Krok 6

Ciastka wstawić do piekarnika i piec około 12 minut. Ostudzić na kratce.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.