Ciasteczka smalcowe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kostka masła Łaciate
  • 1 kostka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany UHT Łaciate 18%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 3 g amoniaku spożywczego

Przygotowanie

Krok 1

Wszytskie składniki dokładnie posiekać nożem na blacie. Następnie kilkoma ruchami ugnieść ciasto. Podzielić ciasto na kilka porcji. Każdą po kolei cienko rozwałkować, a następnie wykrawać małe krążki szklaneczką o średnicy 4 cm. Wyłożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 min. Po przestygnięciu przełożyć upieczone krążki dżemem, ja użyłam powideł śliwkowych. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.