Ciasto 3-warstwowe z masłem orzechowym i czekoladą

3-warstwowe ciasto nie tylko efektownie wygląda, ale i smakuje. Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia. Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składnik

  • - 1 szklanka cukru
  • - 3 szklanki płatków kukurydzianych + 1 łyżeczka do puddingu
  • - 3 szklanki płatków ryżowych + 1 łyżeczka do puddingu
  • - 1 szklanka syropu kukurydzianego
  • - 2 szklanki masła orzechowego
  • - 3 / 4 kostki masła Łaciate
  • - 2 ekstrakty z wanilii
  • - 1/4 szklanka mleka Łaciate
  • - 1 czekolada deserowa

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. W dużym garnku łączymy pół szklanki cukru z syropem kukurydzianym. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia. Wlewamy masło orzechowe i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy płatki ryżowe i kukurydziane. Mieszamy cały czas, aż do połączenia się składników. Masę kładziemy na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 2

Teraz pora na przygotowanie puddingu. W rondelku rozpuszczamy 2/4 kostki masła. Dodajemy resztę cukru, mleko, ekstrakt waniliowy i po 1 łyżeczce płatków. Tak przygotowany pudding wlewamy do formy.



Krok 3

Ostatnim etapem jest przygotowanie trzeciej warstwy ciasta. W rondelku rozpuszczamy kawałki czekolady i 1/4 masła. Zdejmujemy z ognia i wlewamy na wierzch ciasta.



Krok 4

Tak przygotowane trójwarstwowe ciasto chłodzimy w lodówce min. 1 h.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.