3-warstwowe ciasto nie tylko efektownie wygląda, ale i smakuje. Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia. Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. W dużym garnku łączymy pół szklanki cukru z syropem kukurydzianym. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia. Wlewamy masło orzechowe i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy płatki ryżowe i kukurydziane. Mieszamy cały czas, aż do połączenia się składników. Masę kładziemy na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz pora na przygotowanie puddingu. W rondelku rozpuszczamy 2/4 kostki masła. Dodajemy resztę cukru, mleko, ekstrakt waniliowy i po 1 łyżeczce płatków. Tak przygotowany pudding wlewamy do formy.
Ostatnim etapem jest przygotowanie trzeciej warstwy ciasta. W rondelku rozpuszczamy kawałki czekolady i 1/4 masła. Zdejmujemy z ognia i wlewamy na wierzch ciasta.
Tak przygotowane trójwarstwowe ciasto chłodzimy w lodówce min. 1 h.
Dodaj komentarz