1. Kilka godzin przed pieczeniem, należy wyjąć szpinak z zamrażarki.
2. Szpinak należy całkowicie odcisnąć z wody.
3. Do szpinaku dodaj szklankę oleju. Następnie zblenduj go na gładką masę.
4. Ubijamy jajka. Następnie dodajemy do nich 1,5 szklanki oleju oraz zblendowany szpinak. Całość miksujemy na niskich obrotach miksera.
5. Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać. Następnie stopniowo (ciągle miksując) dodawać ją do masy szpinakowej.
6. Ciasto pieczemy do suchego patyczka w 180 st. Najlepiej, aby piekarnik był letni w momencie wkładania ciasta. Dzięki temu biszkopt szpinakowy nie opadnie.
7. Po wystygnięciu kroimy ciasto na 3 równe części. Jedną z nich kruszymy.
*Produkty muszą być mocno schłodzone
1. W misce umieszczamy śmietankę i mascarpone. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem. Stopniowo wsypujemy cukier puder.
2. Odkładamy ok. 0,5 szklanki kremu.
3. Do pozostałej części dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Krem nabierze ślicznego pudrowego koloru.
1. Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu.
2. Następnie kładziemy na to drugi kawałek ciasta.
3. Kolej na pozostały krem. Wierzch posypujemy rozkruszonym wcześniej biszkoptem szpinakowym. Odkładamy trochę na boki.
4. Boki smarujemy kremem, (który odłożyliśmy przed dodaniem do całości owoców) i obkładamy pokruszonym ciastem.
kilka godzin wcześniej:
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżeczkę śmietanki.
2. Bulionówkę obkładamy folią aluminiową.
3. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego. Następnie dozujemy ją na obłożoną bulionówkę. Dzięki temu powstanie koszyczek/ miseczka dekoracyjna.
4. Wkładamy do lodówki. Na wierzch ciasta układamy gotowy koszyczek.
Do środka wkładamy grzybki, owoce. Na szpinakowej trawce układamy świeże owoce według uznania. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego
*Jest to porcja na dużą blachę- ok. 20 sytych porcji.
*Można zmniejszyć proporcję o połowę. Będzie to idealne na tortownicę 23cm.
Dodaj komentarz