Ciasto czekoladowe z orzechową praliną

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt kakaowy:

  • 3 średnie jajka
  • 75 g cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej typ 400 lub 450
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 50 ml zimnego, rozpuszczonego w mleku Łaciate 3,2%, słodkiego kakao

Mus czekoladowy:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol

Pralina orzechowa:

  • 3 łyżki rozpuszczonej czekolady ze śmietaną (ze składników na mus czekoladowy)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 5 czubatych łyżek cukru

Polewa czekoladowa:

  • 75 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 50 gram czekolady gorzkiej
  • 100 gram białej czekolady

Przygotowanie

Biszkopt kakaowy:

Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do metalowej lub szklanej miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj przez minutę na wysokich obrotach miksera. Miskę z białkami wstaw do naczynia z ciepłą (ok. 40 °C) wodą tak, aby sięgała do 1/3 wysokości (dzięki temu cukier szybciej się rozpuści). Do białek dodaj po 2 łyżki cukru, miksuj przez minutę, a następnie dodaj kolejną porcję cukru i ponownie zmiksuj. Łącznie białka należy miksować przez 12 - 15 minut. Następnie do białek dodawaj po jednym żółtku, jedno po drugim cały czas miksując. Gdy tylko żółtka połączą się z białkami wyłącz mikser.


W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i porcjami dodawaj do ubitych jajek, mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną.


Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki pozostaw czyste). Przelej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C (bez termoobiegu). Piecz przez 30 minut.


Upieczony biszkopt od razu wyjmij z piekarnika i postaw na blacie kuchennym. Zostaw w formie do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt nakłuj wykałaczką w kilku miejscach i delikatnie rozlej słodkie kakao tak, aby wsiąkło w ciasto.



Mus czekoladowy:

Śmietankę wlej do garnuszka i podgrzej na małym palniku. Do gorącej śmietanki dodaj połamaną na kostki czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy masa będzie zimna odlej 3 łyżki na później (do praliny) i wstaw masę na 2 godziny do lodówki. Schłodzoną masę czekoladową zmiksuj krótko z mascarpone (tylko do połączenia składników).



Pralina orzechowa:

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, następnie zasyp je cukrem i podgrzewaj powoli na niewielkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i skarmelizuje. Następnie ostrożnie przełóż gorące orzechy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i zaczekaj, aż ostygną. Wystudzone orzechy zmiksuj w malakserze lub za pomocą blendera na drobne kawałeczki i wymieszaj z wcześniej odłożoną czekoladą z musu. Gotową pralinę przełóż na biszkopt i wstaw ciasto do lodówki na około godzinę. Następnie na wierzch ciasta nałóż przygotowany wcześniej mus czekoladowy.



Polewa czekoladowa

W garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną na kostki czekoladę i wymieszaj do połączenia składników. Oblej ciasto polewą. Możesz dodatkowo udekorować kostkami gorzkiej czekolady i połówkami orzechów. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!



Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.