Ciasto jagodzianka bez pieczenia

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 75 g masła Łaciate
  • 50 g orzechów włoskich
  • 250 g świeżych lub mrożonych czarnych jagód
  • 100 g cukru
  • 400 g jogurtu w typie greckim Mlekpol
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 galaretki jagodowe
  • świeże jagody lub borówki

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuść w garnku. Ciasteczka bardzo drobno pokrusz lub zmiel. Orzechy drobno posiekaj.
Rozpuszczone masło wymieszaj z ciasteczkami i orzechami. Zagnieć i wyłóż spód tortownicy o średnicy 18 - 20 cm. Wstaw do lodówki na 15 - 20 minut.



Krok 2

Jagody przełóż do garnuszka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw na 15 minut. Zagotuj i wymieszaj do rozpuszczenia cukru, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj 100 ml wrzącego mleka, zamieszaj i dodaj obie galaretki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.



Krok 3

Jogurt dokładnie wymieszaj z masą jagodową. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z resztą składników. Wyjmij formę z lodówki, przełóż masę i wyrównaj. Wierzch ozdób świeżymi borówkami. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.