Masło rozpuść w garnku. Ciasteczka bardzo drobno pokrusz lub zmiel. Orzechy drobno posiekaj.
Rozpuszczone masło wymieszaj z ciasteczkami i orzechami. Zagnieć i wyłóż spód tortownicy o średnicy 18 - 20 cm. Wstaw do lodówki na 15 - 20 minut.
Jagody przełóż do garnuszka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw na 15 minut. Zagotuj i wymieszaj do rozpuszczenia cukru, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj 100 ml wrzącego mleka, zamieszaj i dodaj obie galaretki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Jogurt dokładnie wymieszaj z masą jagodową. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z resztą składników. Wyjmij formę z lodówki, przełóż masę i wyrównaj. Wierzch ozdób świeżymi borówkami. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Dodaj komentarz