Ciasto leśny mech

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 45 dag mrożonego szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem do przełożenia ciasta

  • 200 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji

  • 1 owoc granatu

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: szpinak przełożyć na sitko i bardzo dokładnie osączyć. Jajka utrzeć z cukrem na puch, wlać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać ciasto. Przełożyć do tortownicy i piec ok.40 minut w tem, 180 st.C. Po upieczeniu i ostudzeniu, bardzo ostrym nożem przeciąć ciasto na 2 blaty ścinając wierzch, który posłuży na kruszonkę. Krem do ciasta. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Masę podzielić na 2 części, posmarować ciasto, a na wierzch kremu pokruszyć skrojoną część. Ciasto udekorować pesteczkami granatu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.