Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec zmniejszyć na minimum obroty miksera i dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki soku, resztę soku zagotować. Do gotującego się soku dodać budynie, zagotować i od razu wyłożyć na biszkopt. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do stężenia. Galaretkę o smaku owoców leśnych również rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do stężenia. Następnie galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i miksować do momentu połączenia się składników. Dodać galaretki, delikatnie wymieszać i wyłożyć na warstwę zieloną. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta i całość schłodzić.
Dodaj komentarz