Pyszne, wilgotne ciasto z serkiem mascarpone i gruszkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu - nie ma prawa się nie udać. Idealne na jesienne wieczory z kubkiem herbaty. Z pewnością zniknie całe w ciągu jednego posiedzenia.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Jajka ucierać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy, zmiksować krótko do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypać do mokrych składników i delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać olej, dodać gruszki i delikatnie wmieszać w masę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz