ciasto z morelami i kakaowa kruszonką

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1\2 kg moreli
  • 250 g masła Łaciate
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • cukier puder
  • kruszonka na wierzch
  • 2 czubate łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka ciemnego kakao

Przygotowanie

Krok 1

Morele umyć, przekroić na paski szerokie albo ósemki - w zależności czy morele są duże czy małe i oczyścić z pestek. Masło należy utrzeć (najlepiej mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać kolejno po jednym jajku, pół buteleczki olejku waniliowego, a potem należy dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Łyżką połączyć składniki. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ułożyć na wierzchu kawałki moreli, przecięciem do góry. Kruszonkę zagnieść ze składników i posypać nią wierzch ciasta - ja rwałam kawałki rekami i rzucałam na wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 min. w temp, 170-180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.