Sos pomidorowy doskonale nadaje się jako dodatek do cielęciny. Dzięki niemu danie nabiera jeszcze lepszego smaku i charakteru. Cielęcina w sosie pomidorowym to dobry pomysł na prosty obiad, który możemy podać z ziemniakami lub ryżem.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Cielęcinę kroimy na drobne kawałki, lekko obsmażamy, przekładamy do rondla i zalewamy wodą, po czym pod przykryciem dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
Przygotowujemy sos. Obsmażamy razem z przecierem pomidorowym drobno pokrojoną cebulę. Mąkę przesmażamy na kolor rumiany i dodajemy wywar z włoszczyzny.
Całość mieszamy, dodajemy sól i paprykę, a następnie wszystko razem gotujemy przez 20 minut.
Przygotowanym sosem pomidorowym polewamy kawałki cielęciny, dolewamy czerwone wino oraz dodajemy koper i dusimy przez 10 minut.
Dodaj komentarz