Cielęcina w sosie pomidorowym

Sos pomidorowy doskonale nadaje się jako dodatek do cielęciny. Dzięki niemu danie nabiera jeszcze lepszego smaku i charakteru. Cielęcina w sosie pomidorowym to dobry pomysł na prosty obiad, który możemy podać z ziemniakami lub ryżem.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g cielęciny
  • - 30 g masła
  • - 30 g przecieru pomidorowego
  • - 60 g cebuli
  • - 30 g mąki
  • - 1/4 szklanki czerwonego wina
  • - 1/4 szklanki naturalnego wywaru z włoszczyzny
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżka papryki czerwonej
  • - 1 łyżka kopru

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy na drobne kawałki, lekko obsmażamy, przekładamy do rondla i zalewamy wodą, po czym pod przykryciem dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie.



Krok 2

Przygotowujemy sos. Obsmażamy razem z przecierem pomidorowym drobno pokrojoną cebulę. Mąkę przesmażamy na kolor rumiany i dodajemy wywar z włoszczyzny.



Krok 3

Całość mieszamy, dodajemy sól i paprykę, a następnie wszystko razem gotujemy przez 20 minut.



Krok 4

Przygotowanym sosem pomidorowym polewamy kawałki cielęciny, dolewamy czerwone wino oraz dodajemy koper i dusimy przez 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.