Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 300 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Ser żółty

Przygotowanie

Krok 1

Zeszklić cebulę na oliwie.



Krok 2

Dodać mięso mielone i podsmażyć przez kilka minut, aż straci swój czerwony kolor.



Krok 3

Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić przez około 5 minut. Dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy i dusić jeszcze 2-3 minuty.



Krok 4

Cukinie dokładnie umyć i przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyć farsz. Oprószyć środek cukinii solą i pieprzem. Faszerować mięsem mielonym. Posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.



Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarniki i zapiekać przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.