Śniadaniowe, mocno cytrynowe pancakes z nasionami chia to świetny sposób na dobre rozpoczęcie dnia. Placuszki można podawać ze świeżymi owocami, dżemem, miodem, syropem klonowym... Tak naprawdę wszystkim tym, co podpowie nam wyobraźnia.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i nasiona chia.
W drugiej misce misce umieść jajka i cukier. Ucieraj razem przez minutę, a następnie dodaj sok z cytryny i suche składniki. Zmiksuj jedynie do połączenia. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię i delikatnie ją natłuść. Łyżką nabieraj masę i wylewaj ją na patelnię, formując placuszki. Smaż na małym ogniu pod przykryciem po około 2 minuty z każdej strony.
Pancakes przełóż na talerze i serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Pancakes będą świetnie smakować także z serkiem homogenizowanym Rolmlecz truskawkowy lub mleczkiem UHT Łaciate czekoladowym .
Dodaj komentarz