Cytrynowe pancakes z nasionami chia

Śniadaniowe, mocno cytrynowe pancakes z nasionami chia to świetny sposób na dobre rozpoczęcie dnia. Placuszki można podawać ze świeżymi owocami, dżemem, miodem, syropem klonowym... Tak naprawdę wszystkim tym, co podpowie nam wyobraźnia.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 190 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • sok z cytryny
  • olej do natłuszczenia patelni

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i nasiona chia.



Krok 2

W drugiej misce misce umieść jajka i cukier. Ucieraj razem przez minutę, a następnie dodaj sok z cytryny i suche składniki. Zmiksuj jedynie do połączenia. Odstaw na 10 minut.



Krok 3

Rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię i delikatnie ją natłuść. Łyżką nabieraj masę i wylewaj ją na patelnię, formując placuszki. Smaż na małym ogniu pod przykryciem po około 2 minuty z każdej strony.



Krok 4

Pancakes przełóż na talerze i serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wskazówki

Pancakes będą świetnie smakować także z serkiem homogenizowanym Rolmlecz truskawkowy lub mleczkiem UHT Łaciate czekoladowym .

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.