czekoladowe muffinki

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 100 g mąki pszennej ,
  • 120 g miękiego masła ,
  • 50 g czekolady,
  • 40 g kakao ,
  • 2 duże jajka ,
  • PÓŁ łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • pół łyżeczki sody,
  • 120 g cukru cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki śmietany 12% Łaciatej,
  • Kruszonka: ,
  • 50 g mąki pszennej ,
  • 50 g masła ,
  • 30 g miękkiego cukru ,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią ,
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

1 Wszystkie wyzej podane składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć na 20-25 minut do zamrażarki. 2 Czekoladę , najlepiej gorzka połamac na kawałeczki, dodać masło i roztopić na małym ogniu cały czas ją mieszając. Zdjąć z palnika, dodać kakao i wymieszać. Ostudzić. Do mąki dodać proszek i sodę. Jajka roztrzepać, dodać cukier-dokładnie wymieszać, wlać czekoladę i ponownie wymieszać. Wsypać część mąki, wymieszać, a nastepnie tez wlać śmietanę . i dodac pozostała mąkę,, wszystko wymieszac 3 Foremki na babeczki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i posypac kazda wczesniej przygotowana kruszonką. Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 st. około 20 minut. Podawac ostudzone, lekko posypane cukrem pudrem. Rady: Do wykonania mufinnów polecam uzycie gorzkiej czekolady Z tych składników wyszło mi około 10 babeczek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.