Pyszny, waniliowy sernik z wyjątkowym dodatkiem - serkiem wiejskim, dzięki któremu ciasto jest nadzwyczaj delikatne. Gwarancją idealnej konsystencji jest długie chłodzenie. Im więcej czasu sernik spędzi w lodówce, tym bardziej kremowy będzie. Najlepiej serwować go z sezonowymi owocami, choć solo smakuje równie dobrze.
Danie: Deser
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ciastka rozdrobnij w malakserze na drobno. Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść w garnuszku lub mikrofali. Połącz oba składniki.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylepić całość (wraz z bokami) masą ciasteczkową. Spód od ciasta wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do pojemnika blendera włóż dwa serki wiejskie. Zmiksuj na gładko. Następnie dodaj twaróg i cukier. Miksuj razem ok. 3 minut. Dodaj jajka oraz śmietanę i miksuj, aż do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzej do 160⁰C.
Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60-70 minut. Masa ma być ścięta, ale sprężysta.
Sernik wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem udekoruj ciasto ulubionymi owocami. Smacznego!
Dodaj komentarz