Ten deser podaje się przeważnie ze schłodzonym mlekiem, ale naszym zdaniem z dodatkiem serka homogenizowanego smakuje wyśmienicie.
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Przesyp do naczynia cukier, kawę i wodę. Za pomocą miksera lub blendera ubij składniki na sztywną pianę. Zwróć uwagę, aby kawa dobrze się rozpuściła i nie było grudek. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z serkiem homogenizowanym i rozlej do szklanek, do połowy ich wysokości. Na górę nałóż sporą porcję kawowej pianki. Przed podaniem możesz udekorować deser wiórkami czekoladowymi lub słodkim kakao w proszku. Smacznego!
Aby powstała puszysta pianka, niezwykle istotne jest zachowanie proporcji wody, cukru i kawy, czyli 1:1:1. W przeciwnym razie pianka może zmienić swoją objętość i trwałość.
Dodaj komentarz