Łatwy placek brzoskwiniowy

Masz w domu zalegającą puszkę brzoskwiń? Oto pomysł jak smacznie ją wykorzystać!

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 2%
  • 1 masło Łaciate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C.



Krok 2

Włóż masło do dużego naczynia żaroodpornego i umieść je w nagrzanym piekarniku. Masło ma się roztopić.



Krok 3

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, tworząc gładkie ciasto.



Krok 4

Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika i wlej ciasto na roztopione masło. Nie mieszaj. Następnie równomiernie wlej brzoskwinie wraz z syropem na wierzch ciasta. Ponownie nie mieszaj, aby uzyskać efekt marmurkowy.



Krok 5

Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 45-60 min. Wierzch ma być złocisty, a ciasto równomiernie upiecze.



Krok 6

Placek najlepiej smakuje serwowany na ciepło, na przykład z lodami waniliowymi. Smacznego!



Wskazówki

Możesz również dodać odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej do ciasta dla dodatkowego smaku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.