Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Włóż masło do dużego naczynia żaroodpornego i umieść je w nagrzanym piekarniku. Masło ma się roztopić.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, tworząc gładkie ciasto.
Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika i wlej ciasto na roztopione masło. Nie mieszaj. Następnie równomiernie wlej brzoskwinie wraz z syropem na wierzch ciasta. Ponownie nie mieszaj, aby uzyskać efekt marmurkowy.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 45-60 min. Wierzch ma być złocisty, a ciasto równomiernie upiecze.
Placek najlepiej smakuje serwowany na ciepło, na przykład z lodami waniliowymi. Smacznego!
Możesz również dodać odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej do ciasta dla dodatkowego smaku.
Dodaj komentarz