Deser na zimno truskawkowa ambrozja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
  • 500 g świeżych truskawek
  • 350 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 150 ml mleka Mazurski Smak 2%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1:

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Galaretki przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale zamiast 500 ml weź 400 ml wrzątku. Dokładnie je wymieszaj i odstaw do wystudzenia.



Krok 2:

Do zimnego mleka dodaj żelatynę i wstaw do miski z wrzącą wodą, tak aby woda nie dostała się do mleka.
Energicznie wymieszaj, aż żelatyna dobrze się rozpuści. Wyjmij z wody i odstaw do wystudzenia.



Krok 3:

Śmietankę ubij na sztywno, posłodź cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj mleko z żelatyną (powinno być płynne, w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszaj.



Krok 4:

Weź cztery szerokie szklanki i ułóż je pod kątem, tak aby stały stabilnie.
Masę śmietankową rozłóż równomiernie do szklanek i wstaw je ostrożnie do lodówki.
Gdy masa stężeje, wyjmij szklanki, przechyl je na drugą stronę i przełóż zimną, ale jeszcze płynną galaretkę truskawkową.
Wstaw ponownie do lodówki.
Na koniec przełóż świeże truskawki i podawaj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.