Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Galaretki przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale zamiast 500 ml weź 400 ml wrzątku. Dokładnie je wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do zimnego mleka dodaj żelatynę i wstaw do miski z wrzącą wodą, tak aby woda nie dostała się do mleka.
Energicznie wymieszaj, aż żelatyna dobrze się rozpuści. Wyjmij z wody i odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, posłodź cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj mleko z żelatyną (powinno być płynne, w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszaj.
Weź cztery szerokie szklanki i ułóż je pod kątem, tak aby stały stabilnie.
Masę śmietankową rozłóż równomiernie do szklanek i wstaw je ostrożnie do lodówki.
Gdy masa stężeje, wyjmij szklanki, przechyl je na drugą stronę i przełóż zimną, ale jeszcze płynną galaretkę truskawkową.
Wstaw ponownie do lodówki.
Na koniec przełóż świeże truskawki i podawaj. Smacznego!
Dodaj komentarz