Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Borówki umyć i osuszyć, galaretkę rozpuścić w 250 ml, gorącej wody i ostudzić. Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć borówki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę z borówkami. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć, posypać sernik i delikatnie docisnąć. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Na następny dzień wyłożyć na talerz.
Dodaj komentarz