Sernik na zimno z czekoladą i borówkami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • borówka amerykańska 2 szklanki
  • galaretka przezroczysta 1 szt
  • śmietanka 36% łaciata 300 ml
  • jogurt grecki 800 g
  • cukier puder 1/2 szk
  • cukier waniliowy 1 op
  • żelatyna 3 łyżki
  • herbatniki 8 szt
  • czekolada gorzka 100 g

Przygotowanie

Krok 1

Borówki umyć i osuszyć, galaretkę rozpuścić w 250 ml, gorącej wody i ostudzić. Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć borówki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę z borówkami. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć, posypać sernik i delikatnie docisnąć. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Na następny dzień wyłożyć na talerz.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.