Dietetyczny deser z awokado i migdałami

Zamiast cukru polecamy użyć naturalnego słodzika - stewii, który jest o wiele słodszy od cukru, a nie zawiera kalorii! To deser idealny dla osób będących na diecie, lubiących od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Polecamy go zarówno na imprezę, jak i na randkę we dwoje.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 g soli
  • - 2 dojrzałe awokado
  • - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • - 60 g kakao
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 150 ml mleka migdałowego
  • - 60 g płatków migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój awokado. Usuń pestkę i wymieszaj z ekstraktem z wanilii, kakao, solą i stewią (cukrem). Miksuj z użyciem blendera do uzyskania gładkiej masy.



Krok 2

Mleko migdałowe ugotuj, aż do wrzenia i odstaw do ostygnięcia.



Krok 3

Mleko mieszamy z masą awokado. Masa powinna być gładka. Dla ułatwienia polecamy użyć przecierak do kremów. Chłodzimy przez min. 1 godzinę.



Krok 4

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.



Krok 5

Schłodzoną masę przelewamy do szklanek, posypujemy kakao i ozdabiamy prażonymi migdałami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.