Bajgle to drożdżowe pieczywo z charakterystyczną dziurką, które wywodzi się z Krakowa, a obecnie podbija ulice Nowego Jorku. Bajgiel z kremowym serkiem i łososiem to ulubione śniadanie nowojorczyków!
Wbrew pozorom ich samodzielne przygotowanie nie jest, aż tak skomplikowane. Wybornie smakują zarówno z dodatkami na słodko, jak i na słono.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj masło i cukier. Rozpuść wszystko dokładnie. Naczynie odstaw na chwilę z ognia, a gdy mleko będzie letnie, dodaj pokruszone świeże drożdże (lub instant). Dokładnie wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i zawartość garnuszka. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem około 15 minut. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Na koniec przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych porcji. Z każdej porcji uformuj bułeczkę. W środku każdej bułki zrób dziurkę palcem, odsuwając ciasto na boki.
W garnku zagotuj wodę. Każdego bajgla zanurz w wodzie na np. łyżce cedzakowej na ok. 30 sekund. Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. Ponownie uformuj z nich bajgle, powiększając trochę dziurkę.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Bajgle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Posyp sezamem lub makiem.
Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut, aż do zarumienienia. Smacznego!
Dodaj komentarz