Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę, masło, 3 jajka i dodatkowe żółtko, śmietankę i drożdże zagniatamy na elastyczne ciasto. Odkładamy na około godzinę do lodówki. Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut.
Cebulkę kroimy w pióra, pieczarki myjemy oczyszczamy i rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę, aż do zeszklenia, następnie dodajemy pieczarki.
Obrane jajka w międzyczasie rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do podsmażonych pieczarek i cebuli.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na długi placek, nakładamy farsz, a brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym z solą białkiem. Zawijać jak roladę.
Roladkę kroimy na mniejsze krążki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez pół godziny, do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Dodaj komentarz