Wsypuję mąkę do miski, dodaje cukier oraz masło które jest temperatury pokojowej, łatwiej będzie się ugniatać, ciasto powinno być konsystencji modeliny. Formę do ciasta wysmarować cienką warstwą masła, spód i boki. Ciasto kawałek po kawałku przylepiamy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem, spód i boki. Wkładamy do lodówki. Piekarnik ustawiamy na 180 c, góra- dół. Resztę ciasta zostawić, później pójdzie na górę.
Obieramy gruszki, jabłka, usuwamy gniazda. Połówki owoców kroimy na 4, nie martwić się wielkością kostek, ponieważ podczas smażenia stracą swą objętość. Roztapiam masło z cukrem na patelni, dodaje cynamon. Dodać owoce i smażyć na średnim ogniu, można dodać więcej cukru oraz cynamonu. Owoce powinny puścić soki, zmniejszyć swą objętość, owoce powinny być miękkie i słodkie. Wyciągnąć ciasto, wlać do niego owoce z sokiem (wygląda jak syrop). Na górę zetrzeć na dużych oczkach ciasto lub rozwałkować i ułożyć dobrowolny wzorek . Piec około 40 minut, ciasto powinno być złociście zarumienione.
Zostawić do ostygnięcia, jeżeli ciasto się przykleiło do okrągłej formy, należy nożykiem przejechać przy brzegach, to nie zepsuje wyglądu ciasta przy zdejmowaniu obręczy. Polecam kawałek ciasta podgrzać, na górę gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych z boku bitą śmietaną i polać czekoladą bardzo smaczny i prosty deser.
Wszystko praktycznie na oko można robić , proszę się nie bać by dodać czegoś więcej lub mniej , owoce mogą być same jabłka czy też gruszki a nawet śliwki.
Dodaj komentarz