Drożdżowy placek cebulowy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka Mazurski Smak
  • 1 jajko
  • 60 g masła Mazurski Smak
  • 4 duże cebule
  • 100 g ser żółty Gouda Mlekpol
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • Masło klarowane Mazurski Smak

Przygotowanie

Krok 1

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier, odrobinę mąki, mieszamy do połączenia składników i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i roztopione masło, mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i łączymy składniki do otrzymania gładkiego ciasta.



Krok 3

Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.



Krok 4

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym do zeszklenia. W misce roztrzepujemy jajko, a  ser drobno ścieramy.



Krok 5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 6

Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z niego drożdżówki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.



Krok 7

Po tym czasie wyciągamy ciasto, każdy placek smarujemy jajkiem, następnie wykładamy cebulkę i posypujemy serem. Zapiekamy w 180°C przez 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.