Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier, odrobinę mąki, mieszamy do połączenia składników i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i roztopione masło, mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i łączymy składniki do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym do zeszklenia. W misce roztrzepujemy jajko, a ser drobno ścieramy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z niego drożdżówki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, każdy placek smarujemy jajkiem, następnie wykładamy cebulkę i posypujemy serem. Zapiekamy w 180°C przez 25 minut.
Dodaj komentarz