Dwukolorowy sernik z galaretką i owocami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g okrągłych biszkoptów,
  • 1 kg twarogu Mazurski Smak,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 1/2 łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • owoce: winogrona, maliny, jagody, czereśnie

Przygotowanie

Krok 1

Okrągłymi biszkoptami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Twaróg utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić. Wystudzoną żelatynę wlewać cienką strużką do twarogu, cały czas miksując.



Krok 2

Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na biszkopty. Następnie wyłożyć jasną masę serową i równomiernie rozprowadzić.



Krok 3

Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.



Krok 4

Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml wody, całkowicie wystudzić. Na masie serowej poukładać opłukane winogrona, maliny, czereśnie. Następnie na twaróg z owocami wylać tężejącą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.