Dżem z pigwy

Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminę C, która wzmacnia naszą odporność, a także witaminy z grupy B odpowiedzialne za ochronę przed infekcjami. Surowa nie nadaje się do spożycia, jednak po obróbce jak najbardziej. Dżem z pigwy sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do zimowej herbaty. Warto mieć w swojej spiżarni.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 kg pigwy,
  • - 1 kg cukru,
  • - 125 ml wody,
  • - 1 laska wanilii,
  • - sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Pigwę umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w słupki.



Krok 2

Pigwę umieścić w garnku o grubym dnie. Zalać wodą, sokiem z cytryny, dodać cukier i rozciętą laskę wanilii.



Krok 3

Garnek z pigwą postawić na małym ogniu i dusić do momentu, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania wyciągnąć laskę wanilii, ostrym nożem wyciągnąć resztę ziarenek i wmieszać je w dżem.



Krok 4

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, dobrze zakręcić. Postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.