Dżem wiśniowy bez żelatyny

Apetyczny dżem z kawałkami owoców.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie dokładnie myjemy, płuczemy w zimnej wodzie. Pozbawiamy ogonków i drylujemy.



Krok 2

Owoce umieszczamy w garnku o szerokim i grubym dnie. Zasypujemy je cukrem i zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy, aby wiśnie nie przywarły do dna.



Krok 3

Ponieważ przygotowujemy dżem bez żelatyny, całość należy podgrzewać 2 razy dziennie przez 3-4 dni do uzyskania pożądanej konsystencji.



Krok 4


Gotowy gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki dnem do dołu odstawiamy do spiżarni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.