Dżem z cukinii na zimę

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 kg cukini ( przed obraniem )
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki

Przygotowanie


Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc. Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować. Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok. 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.