Dżem z jabłek i jeżyn

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g jabłek (najlepiej odmiany Antonówka)
  • 1 cytryna
  • 500 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
  • 1kg cukru kryształ
  • 250 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na kawałki, pozbywając się nasion.



Krok 2

Umieść jabłka na patelni z grubym spodem, dodaj soku z cytryny i wodę. Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż jabłka zmiękną.



Krok 3

Na patelnię dodaj jeżyny i cukier, a potem wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Mieszaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększ ogień do średniego i gotuj przez 30-35 minut, aż dżem zastygnie.



Krok 4

Za pomocą lejka przełóż dżem do wyparzonego i wysuszonego słoika, a potem porządnie zakręć. Smacznego!



Wskazówki

Dżem ten może być przechowywany w szczelnym słoiku, w lodówce do 6 miesięcy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.