Empanadas – meksykańskie pierożki

To przekąska bardzo sycąca, gdyż pierożki smaży się na głębokim tłuszczu. Można je podawać z różnymi sosami, najczęściej jest to sos pomidorowy.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka plasterków szynki
  • Kilka plasterków mozzarelli

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, sól i dodajemy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je do lodówki na około 15 minut.



Krok 2

Szynkę i mozzarelle kroimy w kosteczkę. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Dużą szklanką wycinamy kółka (średnica 10 cm). Na każde kółko wkładamy do środka porcję szynki i sera. Zlepiamy brzegi.



Krok 3

W garnku podgrzewamy olej. Na bardzo gorący głęboki tłuszcz wrzucamy delikatnie pierożki. Smażymy parę minut na złoto. Podajemy z ulubionym sosem.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-21 18:15:00

Super przepis.

Załącznik 0

Odpowiedz

bietka

Opublikowany: 2018-05-05 08:18:00

Jadłam podobne i koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.