Flądra smażona

Doskonały produkt na obiad dla rodziny, podawany z frytkami i surówką z sałaty lodowej lub białej kapusty. Jako ryba morska bogata jest w zdrowotny tran polecany dla dzieci. Łatwo po usmażeniu pozbawić ją ości, co jest istotne dla dzieci i osób starszych.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 całych fląder (filety z flądry tracą wiele wartości ukrytych przy płetwach)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g mąki
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Flądry patroszymy i oczyszczamy. Nacinamy skórę głowy ponad połowę grubości ryby i energicznie pociągamy - pozbędziemy się głowy i jednocześnie wypatroszymy rybę. Dokładnie myjemy i oczyszczamy rybę w środku i od zewnątrz. Usuwamy śluz za pomocą pocierania solą kuchenną.



Krok 2

Posolone flądry odstawiamy na pół godziny.



Krok 3

Panierujemy rybę w mące jeśli chcemy, aby była chrupiąca, do mąki pszennej dodajemy mąkę kukurydzianą i smażymy w głębokim, bardzo gorącym oleju.



Krok 4

Po usmażeniu zdejmujemy ryby z patelni, nie trzymamy długo w oleju, w którym się smażyły. Możemy przyozdobić plastrem cytryny.



Wskazówki

Do ozdoby dodajemy plaster cytryny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.