Doskonały produkt na obiad dla rodziny, podawany z frytkami i surówką z sałaty lodowej lub białej kapusty. Jako ryba morska bogata jest w zdrowotny tran polecany dla dzieci. Łatwo po usmażeniu pozbawić ją ości, co jest istotne dla dzieci i osób starszych.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Flądry patroszymy i oczyszczamy. Nacinamy skórę głowy ponad połowę grubości ryby i energicznie pociągamy - pozbędziemy się głowy i jednocześnie wypatroszymy rybę. Dokładnie myjemy i oczyszczamy rybę w środku i od zewnątrz. Usuwamy śluz za pomocą pocierania solą kuchenną.
Posolone flądry odstawiamy na pół godziny.
Panierujemy rybę w mące jeśli chcemy, aby była chrupiąca, do mąki pszennej dodajemy mąkę kukurydzianą i smażymy w głębokim, bardzo gorącym oleju.
Po usmażeniu zdejmujemy ryby z patelni, nie trzymamy długo w oleju, w którym się smażyły. Możemy przyozdobić plastrem cytryny.
Do ozdoby dodajemy plaster cytryny.
Dodaj komentarz