Frytki z batatów

Frytki możemy w łatwy i szybki sposób zrobić sami w domu. W tej wersji są to frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków. Smakują wyśmienicie.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 bataty
  • - ½ łyżeczki soli
  • - oliwa
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C z termoobiegiem. Bataty obieramy ze skóry i myjemy. Osuszamy i kroimy w paski.



Krok 2

Gotowe paseczki obtaczamy w oliwie, posypujemy papryką. Układamy na blaszce.



Krok 3

Frytki pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut. Frytki powinny być chrupiące i miękkie w środku. Posypujemy solą po wyjęciu.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

PaulinaS1

Opublikowany: 2018-11-29 12:08:00

Kocham frytki z batatów,ale pieczone szczególnie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.