Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Porzeczki myjemy, następnie przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Smażymy, aż uzyskamy konsystencję dżemu.
Zagotowujemy wodę w garnku z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy porcjami przez około 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe gnocchi podajemy z sosem porzeczkowym.
Dodaj komentarz