Greckie burgery jagnięce z serem i papryką

Przepyszne, sycące i cieszące oko burgery o śródziemnomorskim smaku. Z dodatkiem tartego sera, oliwek i czerwonej papryki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wręcz idealne na piknik lub jako dodatek do grilla.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 50 g bułki tartej
  • 1 czerwona papryka
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 50 g tartego sera Jantar
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą, startym czosnkiem, oregano i posiekaną natką pietruszki. Dodaj tarty ser Jantar i drobno pokrojoną czerwoną paprykę oraz posiekane oliwki. Dopraw solą i pieprzem.



Krok 2

Z masy ufromuj burgery. Każdego burgera posmaruj oliwą z oliwek. Grilluj mięso przez 15 minut, aż do zarumienienia z każdej strony.



Krok 3

Burgery jagnięce podawaj w bułce wraz ze świeżymi warzywami i serem żółtym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.