Hummus z bobu

Hummus z bobu będzie idealnie komponował się z domowymi krakersami lub ze świeżym chlebem.

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki jasnej pasty tahini
  • garść świeżej rukoli
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml lodowatej wody
  • garść świeżego koperku

Przygotowanie

Krok 1

Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut. Odcedzamy bób, przekładamy do miski z lodem, a następnie obieramy z łupinek.



Krok 2

Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, pastą tahini i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielimy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.



Krok 3

Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.