Hummus z bobu będzie idealnie komponował się z domowymi krakersami lub ze świeżym chlebem.
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut. Odcedzamy bób, przekładamy do miski z lodem, a następnie obieramy z łupinek.
Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, pastą tahini i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielimy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz