Tradycyjny chleb irlandzki bez drożdży i zakwasu. Rośnie dzięki zawartości sody a delikatny, wilgotny środek to zasługa dobrej jakości maślanki. Chleb, który nie wymaga wyrabiania ani wyrastania, świetny przepis dla całej rodziny.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 ºC.
Wszystkie składniki wymieszaj na gęstą papkę. Nie dodawaj więcej mąki, ciasto powinno być lepkie.
Dno okrągłej formy do pieczenia lub żaroodpornej wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i uformuj kulę.
(Gdyby ciasto było zbyt lepkie, oprósz wcześniej dłonie mąką.) Następnie natnij dość głęboko na krzyż i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 220 ºC przez ok. 5 min.
Następnie zmniejsz temperaturę do 200 ºC i piec jeszcze ok. 25 -30 min, do czasu gdy chleb będzie brązowy.
Podawaj przestudzony.
Dodaj komentarz