Szybki chleb bez drożdży

Tradycyjny chleb irlandzki bez drożdży i zakwasu. Rośnie dzięki zawartości sody a delikatny, wilgotny środek to zasługa dobrej jakości maślanki. Chleb, który nie wymaga wyrabiania ani wyrastania, świetny przepis dla całej rodziny.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 600 lub 650
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 ml maślanki Mrągowskiej Mlekpol
  • 40 g rozpuszczonego masła Łaciate
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 ºC.
Wszystkie składniki wymieszaj na gęstą papkę. Nie dodawaj więcej mąki, ciasto powinno być lepkie.
Dno okrągłej formy do pieczenia lub żaroodpornej wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i uformuj kulę.
(Gdyby ciasto było zbyt lepkie, oprósz wcześniej dłonie mąką.) Następnie natnij dość głęboko na krzyż i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 220 ºC przez ok. 5 min.
Następnie zmniejsz temperaturę do 200 ºC i piec jeszcze ok. 25 -30 min, do czasu gdy chleb będzie brązowy.
Podawaj przestudzony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.