JABŁKA ZASMAŻANE W SŁOIKACH

Autor:

mileneczka5

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 KG JABŁEK, NP ANTONÓWKA
  • 6-7 ŁYŻEK WODY
  • SZKLANKA CUKRU
  • Potrzebujemy też około 7 słoików

Przygotowanie

Krok 1

Słoiki myjemy. Jabłka również myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plastry lub kostkę.



Krok 2

Jabłka wrzucamy do dużego, płaskiego garnka o grubym dnie. Dodajmy do nich 6-7 łyżek wody i smażymy, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut (to zależy m.in od tego jak bardzo rozsmażone jabłka chcemy uzyskać).



Krok 3

Pod koniec smażenia dodajemy cukru do smaku.



Krok 4

Jeszcze gorące jabłka przekładamy do słoików, dobrze zakręcamy i kładziemy do góry dnem. Gdy wystygną chowany je do spiżarki. Otwarte jabłka przechowujmy w lodówce do trzech dni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.