Pyszne i wilgotne ciasto na bazie kefiru z truskawkami i kruszonką. Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż godzinę, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku zapowiedzianej na ostatnią chwilę wizyty gości. Uda się również z innymi, letnimi owocami - jagodami, malinami, borówkami.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Do dużej miski wlać kefir, olej i wbić jajka. Krótko zmiksować.
W oddzielnej misce połączyć mąkę, cukry i proszek do pieczenia. Następnie powoli dodawać suche składniki do mokrych, ciągle miksując.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki kruszonki ucierać do momentu powstania grudek.
Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Przekroić na pół lub na cztery.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, następnie na górze poukładać truskawki. Całość posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Dodaj komentarz