Ciasto na kefirze z truskawkami

Pyszne i wilgotne ciasto na bazie kefiru z truskawkami i kruszonką. Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż godzinę, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku zapowiedzianej na ostatnią chwilę wizyty gości. Uda się również z innymi, letnimi owocami - jagodami, malinami, borówkami.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 380 g mąki pszennej,
  • - 250 ml kefiru Mlekpol,
  • - 125 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego),
  • - 150 g cukru,
  • - 3 jajka,
  • - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • - 300 g truskawek

Kruszonka:

  • - 150 g mąki pszennej,
  • - 100 g zimnego masła Łaciate,
  • - 70 g cukru

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wlać kefir, olej i wbić jajka. Krótko zmiksować.



Krok 2

W oddzielnej misce połączyć mąkę, cukry i proszek do pieczenia. Następnie powoli dodawać suche składniki do mokrych, ciągle miksując.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 4

Masło pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki kruszonki ucierać do momentu powstania grudek.



Krok 5

Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Przekroić na pół lub na cztery.



Krok 6

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, następnie na górze poukładać truskawki. Całość posypać kruszonką.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.