Jagnięca potrawka z bakłażanem

Przepyszne, mięciutkie roladki jagnięce podane z jajkami, bakłażanem, pomidorami i ryżem to pomysł na szybką, kolorową i pełną smaku potrawkę, która idealnie sprawdzi się w roli dania głównego.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 plastrów jagnięciny
  • - 6 jajek
  • - 1 marchewka
  • - 2 małe bakłażany
  • - 1 mała cukinia
  • - 1 papryka (a najlepiej kolorowe kawałki papryk)
  • - 3 pomidory
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 2 łyżki bazylii
  • - 1 łyżka oregano
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - garść bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Kotlety jagnięce rozbijamy mocno na cieniutkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Doprawiamy czosnkiem i papryką.



Krok 2

Na rozbitych kotletach układamy po 2 listki bazylii i pokrojone jajka. Zwijamy ciasno w roladki i spinamy wykałaczkami, a następnie podsmażamy na złoty kolor na patelni z masłem.



Krok 3

Bakłażana, paprykę, marchewkę, cukinię i pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy zioła i całość smażymy jeszcze ok. 10 minut, ciągle mieszając.



Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wkładamy 1/3 masy pomidorowo-warzywnej, na to układamy roladki i zalewamy pozostałą masą. Zapiekamy 5 minut w temperaturze 170 stopni. Roladki pokrojone na plastry podajemy np. z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.