Przepyszne, mięciutkie roladki jagnięce podane z jajkami, bakłażanem, pomidorami i ryżem to pomysł na szybką, kolorową i pełną smaku potrawkę, która idealnie sprawdzi się w roli dania głównego.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Kotlety jagnięce rozbijamy mocno na cieniutkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Doprawiamy czosnkiem i papryką.
Na rozbitych kotletach układamy po 2 listki bazylii i pokrojone jajka. Zwijamy ciasno w roladki i spinamy wykałaczkami, a następnie podsmażamy na złoty kolor na patelni z masłem.
Bakłażana, paprykę, marchewkę, cukinię i pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy zioła i całość smażymy jeszcze ok. 10 minut, ciągle mieszając.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy 1/3 masy pomidorowo-warzywnej, na to układamy roladki i zalewamy pozostałą masą. Zapiekamy 5 minut w temperaturze 170 stopni. Roladki pokrojone na plastry podajemy np. z ryżem.
Dodaj komentarz