Udka kaczki w sosie pomarańczowym

Pyszne, rozpływające się w ustach kacze mięso z aromatycznym pomarańczowym sosem rozpieści każde, nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Temu daniu nie sposób się oprzeć!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 udka z kaczki
  • - 3 pomarańcze
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ szklanki białego wina
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Udka z kaczki myjemy, przyprawiamy, a następnie obsmażamy na złoto z obu stron każdy kawałek.



Krok 2

Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do kaczki. 1 pomarańczę kroimy ze skórką na plastry i dodajemy również na patelnię. Całość dusimy.



Krok 3

Dolewamy wino i miód, przykrywamy całość i dusimy, a następnie w razie potrzeby doprawiamy do smaku.



Krok 4

Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i groszkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.